TJ Sokol Pobedim na XVII. všesokolskom zlete v Prahe

XVII. všesokolský zlet, ktorý vyvrcholil 4. a 5. júla 2024 programom hromadných skladieb a ktorého súčasťou sme boli i my, máme úspešne za sebou. Počas zletového týždňa sme okrem náročných nácvikov stihli navštíviť sprievodné podujatia, prehliadky, výstavy, či kultúrne pamiatky.

Všesokolský zlet začínal slávnostným sprievodom, smerujúcim z Václavského náměstí, po Národní třídě, až na Staroměstské náměstí, kde boli predstavené všetky zúčastnené domáce i zahraničné sokolské organizácie, vrátane slovenskej, ktorá išla v čele sprievodu. O štrnástej hodine sa konala, tak ako aj po minulé zlety, v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade slávnostná svätá omša pri príležitosti XVII. všesokolského zletu. V závere slávnostnej svätej omše, ktorú celebroval Mons. Jan Graubner, arcibiskup pražský, zaznela spolu s českou hymnou aj naša slovenská. Po jej skončení sme sa presunuli do Tyršovho domu, kde prebiehala akadémia vystúpení domácich i zahraničných sokolov. Záver náročného dňa patril tradičnému večernému výstupu na Petřín s lampiónovým sprievodom.

V pondelok nás už čakal prvý nácvik, a to priamo na ploche štadióna Slávia – Eden. Popoludní sme ešte stihli navštíviť Vyšehrad s kostolom sv. Petra a Pavla, najstaršou rotundou sv. Martina a so Slavínom – vyšehradským cintorínom, na ktorom sú pochované významné české osobnosti.

Ďalší nácvik, tentoraz na nácvičnej ploche, nás čakal v utorok na obed. Po jeho absolvovaní sme sa popoludní vybrali do Múzea fantastických ilúzií Pavla Kožíška a večer do O2 arény na veľkolepý program Sokol Gala.

Najnáročnejším dňom bola streda, kedy sme mali „dvojfázový tréning“. V ranných hodinách sme absolvovali tzv. projížděčku, počas ktorej sa v stanovenom časovom poradí predviedli všetky skladby prvého programu vrátane úvodu. Popoludní sme si prezreli krásne priestory národného divadla aj s komentárom a pripravovali sa na večernú generálku I. programu, ktorá končila pred polnocou.

Vo štvrtok sme opäť absolvovali komentovanú prehliadku, tentoraz Poslaneckej snemovne, kde sme mali možnosť vyskúšať si ako sa stojí za rečníckym pultom. Po prehliadke sme sa odviezli na cintorín na Malvazinkách, kde je hrob Karla Gotta, Evy Pilarovej a Dana Nekonečného a na cintorín na Olšanoch, kde je zase hrob Miroslava Žbirku. Tradične sme neobišli ani kostol Panny Marie Vítěznej s Pražským Jezuliatkom, Karlov most a Zlatú uličku. Večer nás čakalo vyvrcholenie nášho celého cvičebného roku, a to vystúpenie v I. programe XVII. všesokolského zletu, ktorý zahajoval prezident Českej republiky Petr Pavel s novým starostom Českej obce sokolskej Martinom Chlumským. Napriek silnému dažďu sme našu skladbu, ktorá bola ako druhá v poradí, zvládli s úsmevom na tvári, vychutnávajúc si úžasnú atmosféru na štadióne. S dobrým pocitom a plné dojmov sme sa neskoro v noci vracali na ubytovanie.

 

V posledný zletový deň, v piatok popoludní sme si užívali II. program vystúpení, tentoraz ako diváci na štadióne. Opäť sme zaujali našimi šálmi so slovenským znakom a nápisom Pobedim, ktoré nás na akciách sprevádzajú už niekoľko rokov. Boli sme  milo prekvapené, koľko celkom neznámych ľudí sa vďaka tomu pri nás zastavilo a prihovorilo sa nám a najmä to, že veľa z nich vedelo, kde sa Pobedim nachádza. A nielen v sprievode, či na štadióne, na zastávke autobusu, či metra, ale všade, počas celého týždňa. Bol to veľmi príjemný pocit.

V sobotu nás čakala náročná cesta domov, počas ktorej v každej z nás doznievali emócie z celého týždňa, ktorý bol úžasný, skvelý a ktorý sme si aj napriek náročným nácvikom užili.

 

V závere by sme chceli poďakovať všetkým tým, ktorí nás finančne či materiálne podporili:

Obec Pobedim, DAMITO s.r.o., Optika Anna,., Potraviny Margita Bieliková. Samozrejme naše poďakovanie patrí aj všetkým tým, ktorí nám fandili a držali doma palce.

 

Účastníčky XVII. všesokolského zletu v Prahe:

 

Cvičiteľka:     Jarmila Mašánová

 

Cvičenky:       Elena Cagalová

Mária Desátová

Renáta Gonová

Jana Havrlentová

Marianna Hrušovská

Anna Melicherová

Elena Miklovičová

Emília Miklovičová

Jana Miklovičová

Jana Ondrejechová

Vladimíra Svetlíková

Slávka Uhlíková

Mária Vatrtová

Vladimíra Žitňanská

 

autor:  Vladimíra Žitňanská, starostka TJ Sokol Pobedim

foto:    archív TJ Sokol Pobedim

Hromadné skladby XVII. všesokolského sletu, 4. července 2024, Praha, Vršovice.