Líderka roka 2024

Vidiecka žena roka – Líderka 2024

Svetový deň vidieckych žien bol vyhlásený v roku 1995 na pekinskej konferencii venovanej problematike žien. Tento deň sa oslavuje pod záštitou OSN a je príležitosťou na uznanie práve vidieckych žien. Na Slovensku Vidiecky parlament (VIPA SK) organizuje od roku 2002 v tento deň konferenciu pre ženy a vyhlasuje výsledky súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2024.
Obec Papradno bola dňa 15. októbra 2024 hostiteľom 23. ročníka súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2024. Cieľom súťaže je ohodnotenie a ocenenie práce výnimočných žien z vidieka.
Program bol plný prednášok diskusií, prezentácií. Hlavným bodom programu však bolo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2024, kde boli ocenené ženy, ktoré svojou prácou neustále zlepšujú život na vidieku. Nominovaných bolo v štyroch kategóriách celkovo 42 žien z celého Slovenska. Ocenené líderky sú skutočnými inšpiráciami.
Naša obec mala tri zastúpenia:
v kategórii Politička: Mgr. Andrea Augustínová,
v kategórii Aktivistka: Eva Pogranová,
v kategórii Remeselníčka: Mgr. Mária Mizeráková.
Ocenenie Líderka roka 2024 v kategórii Remeselníčka získala naša občianka Mgr. Mária Mizeráková.
Gratulujeme.

Remeselníčka Mgr. Mária Mizeráková
Uchováva, propaguje i prezentuje tradičné remeslá – drotárstvo a paličkovanú čipku. Drôtovaniu a paličkovanej čipke sa venuje od roku 2002. Základom paličkovanej čipky sa naučila od mamy, a neskôr ich počas štúdia na vysokej škole zdokonalila, a tu získala aj základné zručnosti práce s drôtom. Vyrába drôtované ozdoby a šperky, opletá drôtom fľaše, dekoratívne predmety z bridlice, sviečky no najmä vajíčka od prepeličích až po pštrosie. Získala viacero ocenení. Jej kraslice sa nachádzajú v zbierkovom fonde Múzea v Trebišove a Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. Pletie piešťanskú čipku, ktorá sa nosila na ľudovom odeve obcí na pravej strane rieky Váh. Ovláda však pletenie čipiek z iných regiónov – mnohopárovú i pásikovú a zaoberá sa aj modernou paličkovanou čipkou. Bola lektorkou na viacerých tvorivých dielňach. Je členkou Cechu čipkárov Slovenska. Podieľa na záchrane pred zánikom ľudovej stravy, hudby, spevu, zvykov atď. zo svojej obce a blízkeho okolia nielen na Slovensku, ale aj za jeho hranicami. Zapodieva sa výskumom ľudovej kultúry vo svojej obci a jej okolí, ktorého výsledky publikuje v článkoch, monografiách obcí a scenároch tematických programov ľudovej hudby Rovenec, pôsobiacej pri Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom, v ktorej pôsobí aj ako vedúca.
Zdroj: Tlačová správa z 23. ročníka súťaže Vidiecka žena roka – „Líderka 2024“
https://www.vipa.sk/boli-vyhlasene-vidiecke-zeny-liderky-2024

Eva Pogranová
Foto: Martin Piškula